Een schilder schildert wat hij verkoopt; een kunstschilder verkoopt wat hij schildert. - Pablo Picasso

Schilderijen Taxeren

Wat is taxatie?

taxatieEen taxatie is het inschatten van de waarde van een object. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij huizen, kunstwerken en verzamelobjecten. Een taxatie van een object is belangrijk wanneer men dit wil kopen, verkopen of verzekeren.  De meeste veilingshuizen werken samen met een taxateur om de startprijs in te stellen van het schilderij bij veiling.  Een taxateur kan ook werken voor een kunsthandelaar.

Wat bepaalt de waarde van een schilderij?

De naam van de schilder.
Het spreekt vanzelf dat een gesigneerd werk van een bekend schilder meer waard is dan een werk van een onbekende amateur. 

De ouderdom van het schilderij
Hoe ouder het werk, hoe hoger de waarde van het schilderij is,  zeker wanneer het in perfecte staat is.

De conditie van het schilderij.
Een schilderij dat gerestaureerd moet worden is uiteraard minder waard dan een schilderij in perfecte staat.   Beschadigingen van de verf of van het doek maken een werk meestal onverkoopbaar.  Je kan het werk dan eerst beter laten restaureren.  Let op!  Hier kan een serieus prijskaartje aan hangen.

De grootte van het schilderij en de gebruikte techniek
Over het algemeen zijn grote schilderijen duurder dan kleinere werken.  Zeer grote werken zijn particulier moeilijker verkoopbaar vermits ze niet in ieder interieur passen.    Ook de gebruikte techniek is belangrijk: sommige schilders zijn voornamelijk beroemd om één bepaalde techniek  zoals bv aquarellen. Een oliefverfschilderij van die schilder zal dan vaak iets minder waard zijn dan een aquarel van die schilder.

Modetrends
Schilderijen zijn onderhevig aan modetrends en de media aandacht die wordt besteed aan de kunstwerken of de kunstenaar.   Vooral in de hedendaagse kunst is dat zeer belangrijk. 

Kwaliteit van het schilderij
Hoe hoger de technische schilderskwaliteit of hoe hoger de originaliteit des te hoger de waarde van een schilderij.

Zeldzaamheid
Schilderijen die in trek zijn, maar waarvan er slechts een beperkt aantal op de martk aanwezig zijn, zullen natuurlijk waardevoller zijn aangezien de vraag hier het aanbod ruimschoots overtreft.